Z miejscowości A do miejscowości C kursują dwa autobusy o numerach 11 i 12. Autobus o numerze 11 jedzie ze średnią prędkością 56km/h przez miejscowość B. Autobus o numerze 12 jedzie bezpośrednio do miejscowości C. Dwa autobusy wyjechały jednocześnie z miejscowości A do miejscowości C. Oblicz, z jaką średnią predkością jechał autobus o numerze 12, jeżeli obydwa autobusy przyjechały do miejscowości C w tym samym momencie.
1.trasa autobusu o numerze 11 ma dlugosc ... km, a trasa autobusu o numerze 12 ma dlugosc ... km
2.czas jazdy kazego autobusu jest rowny ...h
3.autobus o numerze 12 jechal ze srednia predkoscia ... km/h
predkosc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: predkosc
brak czesci tesci
\(AB=8
BC=6\)
pitagoras
\(AC^2=6^2+8^2=10^2
AC=10\)
11:
\(V_1=56km/h\)
\(S_1=6+8=14km\)-trasa autobusus 11
\(t= \frac{S_1}{V_1} = \frac{14}{56} =0.25h=15min\)-czas jazdy autobusow
12Ł
\(S_2=10km\)+trasa autobusus 12
\(V= \frac{S_2}{t} = \frac{10}{0.25} =40km/h\)-predkosc autobusu 12
\(AB=8
BC=6\)
pitagoras
\(AC^2=6^2+8^2=10^2
AC=10\)
11:
\(V_1=56km/h\)
\(S_1=6+8=14km\)-trasa autobusus 11
\(t= \frac{S_1}{V_1} = \frac{14}{56} =0.25h=15min\)-czas jazdy autobusow
12Ł
\(S_2=10km\)+trasa autobusus 12
\(V= \frac{S_2}{t} = \frac{10}{0.25} =40km/h\)-predkosc autobusu 12
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya