zad wyboru o samorzadzie

O wszystkim, co jest związane z testem ósmoklasisty.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aneta korbal
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 323
Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
Podziękowania: 193 razy
Płeć:

zad wyboru o samorzadzie

Post autor: aneta korbal »

W wyborach na przewodniczącego samorzadu kandydowało 4 uczniów. każdy wyborca oddał jeden ważny głos. Ala otrzymała 25, a Basia 15 głosów. Na Michała głosowało2/5 pozostałych osób, a reszta głosów przypadła Oli. Które wyrażenie przedstawia liczbę osób głosujących na Michała jesli w głosowaniu brało udział n głosów
a)2/5n-16 b)3/5n - 16 c)2/5n - 40 d) 3/5 n -24
Proszę o uzasadnienie.DZIĘKI!!!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

n- ilość osób biorących udział w głosowaniu

25 - głosy Ali
15 - głosy Basi

Pozostało:
\(n-25-15=n-40\)

Michał:
\(\frac{2}{5}(n-40)=\frac{2}{5}n-\frac{2}{5}\cdot40=\frac{2}{5}n-16\)

A.
ODPOWIEDZ