Pomocy - zapisz w postaci wyrażeń algebraicznych
kartka książki ma grubość 0,1 mm a karton ma okładkę 0,5 jaką grubość ma książka o s stronach
Bożena przyniosła do szkoły torbę w której było c cukierków , każdemu uczniowi dała po 2 cukierki a ostatniego zjadła sama, ilu uczniów liczy klasa Bożeny
Rok temu z pewnego pola zebrano b ziemniaków , w tym roku zebrano z tego samego pola o 15% więcej ziemniaków , o ile więcej zbiór tegoroczny był większy od ubiegłorocznego
Z góry dziękuję
Wyrażenia albebraiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
- Podziękowania: 131 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Witam,
ja zapisałabym to tak:
0,1 - grubość kartki książki
0,5 - grubość okładki czyli okładka przednia i tylna to: \(0,5\cdot2\)
s - liczba stron
\(s\cdot0,1+0,5\cdot2 = s\cdot0,1+1= 0,1\cdot(s+10)\)
c - liczba cukierków
c-1 - tyle cukierków rozdała
\((c-1):2=\frac{(c-1)}{2}\) - tylu było uczniów, bo ze wszystkich cukierków jednego zjadła Bożena, a pozostałe rozdane były między uczniów przy czym każdy wziął po dwa dlatego jest zapisane dzielenie przez 2
b - liczba zebranych ziemniaków w zeszłym roku
\(b+15%b=1,15b\) - liczba ziemniaków zebranych w bieżącym roku
\(1,15b-b\) - odpowiedź.
ja zapisałabym to tak:
0,1 - grubość kartki książki
0,5 - grubość okładki czyli okładka przednia i tylna to: \(0,5\cdot2\)
s - liczba stron
\(s\cdot0,1+0,5\cdot2 = s\cdot0,1+1= 0,1\cdot(s+10)\)
c - liczba cukierków
c-1 - tyle cukierków rozdała
\((c-1):2=\frac{(c-1)}{2}\) - tylu było uczniów, bo ze wszystkich cukierków jednego zjadła Bożena, a pozostałe rozdane były między uczniów przy czym każdy wziął po dwa dlatego jest zapisane dzielenie przez 2
b - liczba zebranych ziemniaków w zeszłym roku
\(b+15%b=1,15b\) - liczba ziemniaków zebranych w bieżącym roku
\(1,15b-b\) - odpowiedź.