Ezgzamin gimnazjalny

O wszystkim, co jest związane z testem ósmoklasisty.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 13 kwie 2010, 15:07
Podziękowania: 48 razy

Ezgzamin gimnazjalny

Post autor: Kacio »

Cześć mam zadanka do zrobienia najpóźniej do niedzieli.

Zad.20.
Podczas spaceru brat Zosi jedzie czterokołowym rowerkiem. Obwód dużego koła wynosi 80 cm, a małego 40 cm. O ile obrotów więcej wykona małe koło rowerka niż duże na pół kilometra odcinku drogi?

a. 2500 b. 1259 c. 625 d.400

Zad.21.
podczas trzydniowej pieszej wycieczki uczniowie przeszli 39 km. Drugiego dnia pokonali dwa razy dłuższą trasę niż pierwszego dnia, a trzeciego o 5 km mniej niż pierwszego. Ile kilometrów przebyli pierwszego dnia?

a. 6 b. 11 c. 22 d. 28

Zad.23.
Na lekcji jazdy konnej dzieci dosiadły konia prowadzonego po okręgu na napiętej uwięzi o długości 5 metrów. Jaką drogę pokonał koń, jeżeli łącznie przebył 40 okrążeń? Wyniki zaokrąglij do 0,1 km.

a. około 1,3 km b. około 1 km c. około 0,2 km d. około 12,6 km

Zad.27.
Oblicz, ilu uczniów liczyła ankietowana grupa, jeśli nad jeziorem lubi wypoczywać 90 spośród ankietowanych gimnazjalistów. Zapisz obliczenia.

Zad.30.
Na rzece zbudowano most, który zachodzi na jej brzegi: 150 metrów mostu zachodzi na jeden brzeg, a \(\frac{1}{3}\) długości mostu na drugi. Oblicz szerokość rzeki, jeżeli stanowi ona \(\frac{1}{6}\) długości mostu. Zapisz obliczenia.

Zad.31.
Dziecko nasypuje piasek do foremek w kształcie stożka o promieniu podstawy 5 cm i tworzącej 13 cm. Następnie przesypuje go do wiaderka w kształci walca o wysokości 36 cm i promieniu dwa razy większym niż promień foremki. Jaką część wiaderka wypełniło dziecko, wsypując 6 foremek piasku? Zapisz obliczenia.
Majer7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 01 paź 2009, 17:27
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: Majer7 »

Ad.20
Duże 50000:80=625
Małe 50000:40=1250
1250-625=625
Odp. c
Ad.21
x=pierwszy dzień
x+2x+(x-5)=39
4x-5=39|+5
4x=44|:4
x=11
Odp. b
Ad.23
1 obrót: 2*5* pi=10 pi
40*10pi=400pi
400*3,14=12,56km=12,6km
Odp. d
ODPOWIEDZ