Zadania do kreatora - zasady

Miejsce na zadania użytkowników kreatora zestawów.
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów z zadaniami do Kreatora zestawów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:

Zadania do kreatora - zasady

Post autor: supergolonka »

Tematy
  • Jeden temat w tym dziale powinien być poświęcony tylko jednemu zadaniu, proszę nie zamieszczać kilku zadań w jednym temacie.
  • Wyjątkiem od powyższej reguły są klony zadania, tzn. zadania o identycznej treści, ale z innymi danymi. W takiej sytuacji proszę nie tworzyć nowych tematów, tylko zamieszczać takie zadania w istniejących tematach.
  • Proszę nazywać tematy tak, aby tytuł pozwalał domyślić się z jakim zadaniem mamy do czynienia. Dobre tytuły:'Obliczenie pochodnej z sinusem', 'Równanie kwadratowe z 1 parametrem', 'Obliczenie pola trójkąta (wzór z sinusem)' Złe tytuły: 'Zadanie', 'Zadanie powtórzeniowe', 'Zadanie z funkcji' Wybierając tytuł odpowiedzcie sobie Państwo na pytanie: czy za 2 miesiące będziecie w stanie odnaleźć zamieszczone zadanie po jego tytule?
  • Tematy z zadaniami mogą być umieszczane na specjalnym, zamkniętym forum przeznaczonym wyłącznie dla nauczycieli - więcej szczegółów znajdą Państwo w tu

Posty (zadania)
  • Każde zadanie przeznaczone do Kreatora zestawów musi składać się z dwóch postów: jednego z treścią zadania i drugiego z rozwiązaniem.
  • W poście z rozwiązaniem można zamieścić odpowiedź używając tagu odp. Np.

    Kod: Zaznacz cały

    [odp]Asia kupiła trzy jabłka.[/odp]
    W takim przypadku odpowiedź zostanie umieszczona w arkuszu odpowiedzi generowanym w Kreatorze zestawów. Odpowiedź będzie też dostępna przy rozwiązywaniu zadań online (w testerze).
  • Proszę nie używać w treści postów tagów formatujących styl tekstu (color, size itp.) - tagi te są ignorowane przez Kreatora zestawów.
  • Posty na forum można edytować przez 120 minut od momentu zamieszczenia. Jeżeli zachodzi potrzeba edycji posta po upływie tego czasu, proszę w danym temacie dodać nowy post kopiując treść posta wymagającego edycji - treść posta można skopiować używając przycisku cytuj, a następnie kasując tagi quote.
[/size]
Obrazki
Zadania do kreatora mogą zawierać obrazki, przy czym
  • obrazki muszą być dodane jako załączniki do posta i umieszczone w jego treści;
  • pliki obrazków muszą być plikami jpg lub png o rozmiarze nie większym niż 100KB;
  • obrazki nie powinny być szersze niż 500px - szersze obrazki zostaną automatycznie zmniejszone;
  • przy generowaniu plików pdf w Kreatorze zestawów obrazki są skalowane proporcjonalnie do ich szerokości: np. obrazek o szerokości 500px jest umieszczany na całej szerokości strony, obrazek o szerokości 250px będzie zajmował połowę szerokości strony, itp.;

LaTeX
  • Do Kreatora zestawów można dodawać wyłącznie posty z poprawnymi wzorami LaTeX-owymi.
  • W przypadku kłopotów z LaTeX-em proszę zapoznać się z poradnikiem LaTeX-a, w szczególności proszę zapoznać się z listą najczęściej popełnianych błędów zamieszczoną na końcu tego poradnika.

Dodawanie zadań do kreatora
  • Zadania z forum można dodać do Kreatora zestawów na dwa sposoby
    • Klikając w odpowiedni przycisk (dostępny w trakcie edycji zadań w Kreatorze).
    • Wpisując w Kreatorze zestawów odpowiedni numer posta.
      nrposta.png
      Numer posta można odczytać na forum najeżdżając kursorem na ikonkę białej kartki znajdującą się w lewym górnym rogu okienka z postem.
  • Proszę pamiętać, że w Kreatorze zestawów można wykorzystać dowolne z ponad 200 tys. postów zamieszczonych na forum!
  • Kreator zestawów w zasadzie został stworzony z myślą o zadaniach z matematyki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać go niezgodnie z jego przeznaczeniem - możecie Państwo przy jego pomocy tworzyć listy zadań o innej tematyce (np. z fizyki).
[/size]
Informacje dla moderatorów
  • Proszę pamiętać, że tematy w tym dziale mają inny charakter niż tematy w działach pomocowych. W szczególności:
  • dysponentami tematów są w zasadzie ich autorzy - proponuję aby specjalnie nie ingerować w jakość zamieszczanych postów;
  • usuwamy tylko tematy ewidentnie nie mające związku z Kreatorem zestawów (np. spam, prośby o pomoc).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SELIN123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 lis 2020, 22:46

Re: Zadania do kreatora - zasady

Post autor: SELIN123 »

Określ zbiór wartości funkcji kwadratowej f(x) = 2x2 – 5x + 7 określonej na przedziale domkniętym <2;5>.
Stella_Natalie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 wrz 2019, 12:41
Płeć:

Re: Zadania do kreatora - zasady

Post autor: Stella_Natalie »

Odpowiedź: \(p=5/4 \) czyli nie należy do przedziału. Wystarczy policzyć
\( f(2)=5 \\
f(5)=32 \\
ZWf=<5,32>
\)

rewelka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 kwie 2021, 19:49

geometria liniowa - przestrzenie afiniczne

Post autor: rewelka »

napisz rownanie hiperplaszczyzny w przestrzeni afinicznej R4 przechodzacej przez punkty
A=(1,4,3,2), B=(2,0,−1,1), C=(1,0,0,2) rownoleglej do wektora u=[1,1,1,1]
qwertyxxdd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 06 lut 2023, 19:16
Podziękowania: 2 razy

Re: Zadania do kreatora - zasady

Post autor: qwertyxxdd »

:D wszystko jasne