Znajdź ciąg (an) zadany daną zależnością rekurencyjną...

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bolihombre
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 06 wrz 2022, 22:51
Płeć:

Znajdź ciąg (an) zadany daną zależnością rekurencyjną...

Post autor: bolihombre »

Znajdź ciąg \((a_n)\) zadany daną zależnością rekurencyjną oraz warunkami początkowymi. Zapisz jego wzór ogólny w najprostszej możliwej postaci. Uzasadnij odpowiedź.
a) \(a_0 = 0,\ a_1 = 1,\ a_{n+1} + 2a_n − 8a_{n-1} = n2^n\),
b) \(a_0 = 0,\ a_1 = 1,\ a_{n+1} + 2a_n − 8a_{n-1} = n\),
c) \(a_0 = 0,\ a_1 = 1,\ a_2 = 1, a_{n+2} − 5a_{n+1} + 8a_n − 4a_{n − 1} = 1\),
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2022, 09:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
ODPOWIEDZ