rekurencja równanie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartem
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 14 lis 2021, 16:01
Podziękowania: 24 razy

rekurencja równanie

Post autor: bartem »

\(\begin{cases} s_0=0\\
s_n=s_{n-1} -7n\end{cases}\)
Ostatnio zmieniony 09 cze 2022, 19:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: rekurencja równanie

Post autor: kerajs »

Wygląda że \(s_n=-7(1+2+...n)\) , czyli \(s_n=-3,5n(n+1)\)
ODPOWIEDZ