.Niech f(n) będzie największym czynnikiem pierwszym liczby n. Czy może się zdarzyć, że x < y, ale f(x) > f(y). Podaj przykład i wyjaśnij dlaczego jest to możliwe.
Zadanie - zasada szufladkowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
Zadanie - zasada szufladkowa
Zadanie tyczy się zasady szufladkowej. Oto treść:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3462
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: Zadanie - zasada szufladkowa
Przykład? Proszę:
Niech \(\begin{cases}x=7\\y=9\end {cases}\). Wtedy \(\begin {cases}x<y\\f(x)=7>3=f(y)\end{cases}\).
Ale jaki jest związek tego problemu z Dirichletem - nie wiem
Pozdrawiam
Niech \(\begin{cases}x=7\\y=9\end {cases}\). Wtedy \(\begin {cases}x<y\\f(x)=7>3=f(y)\end{cases}\).
Ale jaki jest związek tego problemu z Dirichletem - nie wiem
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 140
- Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
- Podziękowania: 91 razy
Re: Zadanie - zasada szufladkowa
Tzn. może źle to ująłem. Chodziło mi o to że czytam książke z matmy dyskretnej i przeczytałem pierwszy rozdział "zasada szufladkowa" i to zadanie można znaleźć właśnie pod koniec tego rozdziału