Uporządkuj podane funkcje ze względu na rosnący rząd wielkości

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 30 lis 2021, 13:55
Podziękowania: 14 razy

Uporządkuj podane funkcje ze względu na rosnący rząd wielkości

Post autor: Ola00 »

Uporządkuj podane funkcje ze względu na rosnący rząd wielkości:
\(4^{\lg n},\, \log n!,\,\ln^6n,\, \sqrt{n},\,n^3 \)
Ostatnio zmieniony 17 maja 2022, 10:34 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: \ln, \log
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Uporządkuj podane funkcje ze względu na rosnący rząd wielkości

Post autor: kerajs »

Ola00 pisze: 17 maja 2022, 08:08 rosnący rząd wielkości:
czy zamiast ''wielkości'' nie miało być ''złożoności"?
Ola00 pisze: 17 maja 2022, 08:08 \(4^{\lg n}\)
Ciekawi mnie co jest podstawą tego logarytmu. Spotkałem się z takim zapisem dla podstawy 2, e oraz 10.
ODPOWIEDZ