indukcja matematyczna

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mika1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 maja 2022, 13:10
Podziękowania: 6 razy

indukcja matematyczna

Post autor: Mika1 »

Powołując się na indukcję matematyczną pokazać, że jeśli funkcja f : N → N spełnia warunek

f(0) = 5
f(n) = 7f(n − 1) − 24, n > 1,

to f(n) = 7n + 4, n > 0.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: kerajs »

\(f(n+1)=7(n+1)+4\\
L=f(n+1)=7f(n)-24=7(7n+4)-24 \neq 7n+11=P\)

Teraz zrób to samo z poprawną tezą:
\(f(n)=7^n+4\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: radagast »

Indukcję zaczynamy od pierwszego kroku , w tym wypadku sprawdzamy prawdziwość twierdzenia dla \(n=0\):
\(5=f(0) \neq 7 \cdot 0+4=4\)
Wniosek: teza nie jest prawdziwa.
Sprawdzanie prawdziwości właściwej tezy (podanej przez Kerajsa proponuję zacząć od sprawdzenia dla n=0.
ODPOWIEDZ