Dowody

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bartem
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 14 lis 2021, 16:01
Podziękowania: 24 razy

Dowody

Post autor: bartem »

Udowodnij wynikania:

1.Jeżeli \(xy< 0\) , to \(x < 0\) lub \(y < 0\) .

2. Jeżeli średnia arytmetyczna \(n\) liczb jest większa od \(a\), to przynajmniej jedna z tych liczb jest większa od \(a\)
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2022, 09:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Dowody

Post autor: Jerry »

Ja bym dowodził przez kontrapozycję, czyli
\[(p\So q)\iff(\sim q\So\sim p)\]
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3533
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: Dowody

Post autor: Jerry »

Mam teraz więcej czasu, zatem:
Ponieważ
  1. \(\begin{cases}x\ge0\\y\ge0\end{cases}\So xy\ge0\) jest oczywistym wnioskowaniem
  2. \(\bigwedge\limits_{1\le k\le n}a_k\le a\So\frac{a_1+a_2+\ldots+a_n}{n}\le\frac{n\cdot a}{n}=a
    \)
to implikacje przeciwstawne są również prawdziwe

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ