Zadania z matmy dyskretnej

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Zadania z matmy dyskretnej

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Mam takie zadanie do zrobienia:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że gracz w zadaniu o ruinie gracza osiągnie w trakcie gry ponownie swój stanposiadania?
to zadanie jest związane z tym
Gracz wchodzi do kasyna, posiadając100monet, rozbicie banku następuje, gdy gracz posiądzie200monet.Prawdopodobieństwo wygranej wynosi p= 0.49. Gracz ma taką strategię, że wychodzi po wygraniu50monet.Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? Załóżmy, że w trakcie pobytu w kasynie gracz wciągnąłsię w grę i chce rozbić bank. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wejdzie w posiadanie 200 monet (rozbijebank)?
przy czym pisząc że to zadanie
Jakie jest prawdopodobieństwo, że gracz w zadaniu o ruinie gracza osiągnie w trakcie gry ponownie swój stanposiadania?
jest związane z tym
Gracz wchodzi do kasyna, posiadając100monet, rozbicie banku następuje, gdy gracz posiądzie200monet.Prawdopodobieństwo wygranej wynosi p= 0.49. Gracz ma taką strategię, że wychodzi po wygraniu50monet.Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? Załóżmy, że w trakcie pobytu w kasynie gracz wciągnąłsię w grę i chce rozbić bank. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wejdzie w posiadanie 200 monet (rozbijebank)?
to mam na myśli stan początkowy z jakim zaczął grę czyli 100 monet.
Przy czym to zadanie:
Gracz wchodzi do kasyna, posiadając100monet, rozbicie banku następuje, gdy gracz posiądzie200monet.Prawdopodobieństwo wygranej wynosi p= 0.49. Gracz ma taką strategię, że wychodzi po wygraniu50monet.Jakie jest prawdopodobieństwo takiego zdarzenia? Załóżmy, że w trakcie pobytu w kasynie gracz wciągnąłsię w grę i chce rozbić bank. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wejdzie w posiadanie 200 monet (rozbijebank)?
jest już zrobione. A kolejne zadanie jest następującej treści
Zadanie polega na układaniu budowli z kart zgodnie z przedstawionym schematem. Znajdź wzór rekurencyjnyopisujący liczbę kart użytych w n-tym kroku, a następnie rozwiąż rekurencję dowolną metodą.
a to jest grafika do tego zadania
dyskretna.png
Da rade zrobić chociaż jedno na dzisiaj?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadania z matmy dyskretnej

Post autor: kerajs »

Widać iż :
\(a_1=2\\
a_{n}=a_{n-1}+3n-1\)

więc
\(
a_n= \frac{3n^2+n}{2}
\)
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 140
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 91 razy

Re: Zadania z matmy dyskretnej

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Rozumiem że mówisz teraz o tym
Zadanie polega na układaniu budowli z kart zgodnie z przedstawionym schematem. Znajdź wzór rekurencyjnyopisujący liczbę kart użytych w n-tym kroku, a następnie rozwiąż rekurencję dowolną metodą.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zadania z matmy dyskretnej

Post autor: kerajs »

Tak.
Co do zadania pierwszego, to jest dla mnie zbyt długie aby je czytać.
ODPOWIEDZ