Poniższą permutację rozłóż na cykle Pomocy

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Poniższą permutację rozłóż na cykle Pomocy

Post autor: LuckyLuck »

Bardzo proszę o pomoc w poniższym zadaniu


Poniższą permutację rozłóż na cykle i określ rząd i typ tej permutacji
\(f= { 1~~2~~3~~4~~5~~6~~7~~8~~9\choose 4~~8~~5~~9~~3~~6~~1~~2~~7} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Poniższą permutację rozłóż na cykle Pomocy

Post autor: eresh »

LuckyLuck pisze: 20 sty 2022, 22:18 Bardzo proszę o pomoc w poniższym zadaniu


Poniższą permutację rozłóż na cykle i określ rząd i typ tej permutacji
\(f= { 1~~2~~3~~4~~5~~6~~7~~8~~9\choose 4~~8~~5~~9~~3~~6~~1~~2~~7} \)
\((1~~4~~9~~7)(2~~8)(3~~5)(6)\)

rząd: \(NWW(4,2,2,1)=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ