graf prosty

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 126
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

graf prosty

Post autor: maxkor »

Pokaż że dla każdego grafu prostego \(G=(V,E),\,|V|=n,\,|E|\geqslant \left \lfloor \frac{n}{2} \right \rfloor ^2+1\) mamy
\(card(\left \{e:\, e\in K_3\subset G\right \})\geq 2n+1\).
ODPOWIEDZ