Witam mam problem z funkcjami tworzącymi a dokładniej jak znaleźć współczynnik \(x^9\) z takiego ciągu.
\((1+x^3+x^6+x^9+....)^3\)
i nie wiem dlaczego \({1\over1-x}\) to jest ciąg samych jedynek, co podstawia się pod x żeby wyszło jeden za każdym razem.
Funkcje tworzące
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 03 cze 2021, 12:07
Funkcje tworzące
Ostatnio zmieniony 03 cze 2021, 12:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Funkcje tworzące
\(x=0\)xylohunter199113 pisze: ↑03 cze 2021, 12:11 ...i nie wiem dlaczego \({1\over1-x}\) to jest ciąg samych jedynek, co podstawia się pod x żeby wyszło jeden za każdym razem.
Pozdrawiam
[edited] liczyłem "na piechotę" i
\((1+x^3+x^6+x^9+\ldots)^3=\ldots+10x^9+\ldots\)
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 03 cze 2021, 12:07
Re: Funkcje tworzące
Jak to na piechote policzyłeś podałbyś mi obliczenia bo nie mogę tego zrozumieć a w sobotę mam kolokwium
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Funkcje tworzące
Rozniczkując dwukrotnie:
\( \sum\limits_{k = 0}^{\infty} u^k = \frac{1}{1 - u} \)
dostajesz:
\( \frac{2}{(1 - u)^3} = \sum_\limits{k = 2}^{\infty}k(k-1)u^{k-2} \)
dlatego:
\( (1 + x^3 + x^6 + ... )^3 = \frac{1}{(1-x^3)^3} = \frac{1}{2} \sum\limits_{k =2}^{\infty} k(k-1)x^{3k - 6} \)
Podstawiając \( k = 5 \) dostajesz odpowiedź jak u Jerryego
\( \sum\limits_{k = 0}^{\infty} u^k = \frac{1}{1 - u} \)
dostajesz:
\( \frac{2}{(1 - u)^3} = \sum_\limits{k = 2}^{\infty}k(k-1)u^{k-2} \)
dlatego:
\( (1 + x^3 + x^6 + ... )^3 = \frac{1}{(1-x^3)^3} = \frac{1}{2} \sum\limits_{k =2}^{\infty} k(k-1)x^{3k - 6} \)
Podstawiając \( k = 5 \) dostajesz odpowiedź jak u Jerryego