2 zadania z relacji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zury
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 maja 2021, 22:03
Płeć:

2 zadania z relacji

Post autor: Zury »

Czy poniższa relacje są relacjami częściowego lub liniowego porządku?
Zbadaj istnienie elementów minimalnych, maksymalnych, elementu najmniejszego i największego.
1. Niech X = A = {0, 1, 2,..., 100}. Określmy relację:
\(\forall_{x,y \in A} ( xRy \iff x^2 \le y^2 ) \)
Czy dobrze to rozwiązałem?
\(\forall_{x,y \in A} ( x^2 \le x^2 ) \) - relacja zwrotna
\(\forall_{x,y \in A} ( (x^2 \le y^2) \wedge (y^2 \le x^2) \So ( x = y )) \) - relacja antysymetryczna
\(\forall_{x,y,z \in A} ( (x^2 \le y^2) \wedge (y^2 \le x^2) \So ( x^2 \le z^2)) \) - relacja przechodnia
\(\forall_{x,y, \in A} ( (x^2 \le y^2) \vee(y^2 \le x^2)) \) - relacja spójna
Ta relacja jest liniowego porządku.
element najmniejszy = minimalny = {0}
element największy = maksymalny = {100}
Tego drugiego zadania nie potrafię nawet rozpocząć. Czy mógłby mnie ktoś chociaż nakierować jak to zrobić?
2. Niech X = A = R x R Zbiór par uporządkowanych (współrzędne punktów na płaszczyźnie). Określmy relację:
\(\forall_{(x,y) i (z,t) \in A} ( (x,t) R(z,t) \iff x \le z \wedge y \le t ) \)
ODPOWIEDZ