Kombinatoryka- miejsca

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gabson111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 17 maja 2021, 11:53
Podziękowania: 2 razy

Kombinatoryka- miejsca

Post autor: Gabson111 »

Jest 9 osób. Do zajęcia są 4 krzesła w rzędzie i 3 krzesła przy okrągłym stole. Na ile sposobów
te osoby mogą zająć miejsca?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka- miejsca

Post autor: kerajs »

\( \frac{9!}{3 \cdot 2!} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Kombinatoryka- miejsca

Post autor: Jerry »

Elementarnie (wynik zgodny z odpowiedzią kerajsa):
\(9\cdot8\cdot7\cdot6\cdot{5\choose3}\cdot{3!\over3}\)
bo wybieram osoby na kolejne miejsca w rzędzie, wybieram trzy osoby do stołu i sadzam je

Pozdrawiam
Gabson111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 17 maja 2021, 11:53
Podziękowania: 2 razy

Re: Kombinatoryka- miejsca

Post autor: Gabson111 »

Dziękuję Wam bardzo! :)
ODPOWIEDZ