Cześć!
Rzucamy po kolei trzy razy kostką:
W ilu wynikach otrzymamy sumarycznie parzystą liczbę oczek?
POTENCJALNE ROZWIĄZANIE:
\(3*3*3=27\)
\(3*3*3=27*3=81\)
\(27+81=108\)
Rzuty kostką - poprawność zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Rzuty kostką - poprawność zadania
Wynik prawidłowy, choć przydałoby się wyjaśnienie:
suma trzech cyfr jest parzysta gdy:
1) każda z cyfr jest parzysta
2) dokładnie jedna z cyfr jest parzysta
Ponadto w drugiej linijce zgubiłeś trójkę dostając nieprawdziwą równość.
suma trzech cyfr jest parzysta gdy:
1) każda z cyfr jest parzysta
2) dokładnie jedna z cyfr jest parzysta
Ponadto w drugiej linijce zgubiłeś trójkę dostając nieprawdziwą równość.