Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: damian28102000 »

Cześć, mam problem z zadaniem, właściwie nie wiem jak to "ugryźć" i zacząć:
Ile rozwiązań całkowitych ma równanie:
\(x_1+x_2+x_3+x_4=16\)
jeśli
a) \(x_i>0\)
b) \(x_1\ge2, x_2\ge3, x_3\ge0, x_4\ge1\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, 09:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \ge
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: kerajs »

wstęp:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=4 ... 7#p5611906

a)\( { 16-1\choose 4-1} \)
b)
skoro \(x_3=0\) to równanie ma postać
\(x_1+x_2+x_4=16\) i ograniczenia \(x_1\ge2, x_2\ge3 , x_4\ge1\)
Przyjmując zmienne pomocnicze \(x_1=t_1+1, x_2=t_2+2 , x_4=t_4\)
szukam ilości rozwiązań równania \(t_1+1+t_2+2+t_4=16\) w liczbach naturalnych dodatnich, Jest ich \( { 16-3-1\choose 3-1} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: Jerry »

Niestarannym kodem wprowadziłeś w błąd kerajsa. Do Jego rozwiązania b) musisz dołożyć rozwiązania w liczbach naturalnych dodatnich równania
\(t_1+1+t_2+2+t_3+t_4=16\)
gdzie
\(t_3=x_3\ge1\)

Pozdrawiam
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: kerajs »

Fakt, nie sprawdzam kodu zapisu.
Alternatywą do sumowania zaproponowanego przez Jerrego jest przyjęcie zmiennych:
\(x_1=z_1+1, x_2=z_2+2 , x_3=z_3-1 , x_4=z_4\) . Wtedy
ilość rozwiązań równania \(z_1+1+z_2+2+z_3-1+z_4=16\) w liczbach naturalnych dodatnich to \( { 16-2-1\choose 4-1} \)
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: damian28102000 »

kerajs pisze: 17 mar 2021, 10:41 Fakt, nie sprawdzam kodu zapisu.
Alternatywą do sumowania zaproponowanego przez Jerrego jest przyjęcie zmiennych:
\(x_1=z_1+1, x_2=z_2+2 , x_3=z_3-1 , x_4=z_4\) . Wtedy
ilość rozwiązań równania \(z_1+1+z_2+2+z_3-1+z_4=16\) w liczbach naturalnych dodatnich to \( { 16-2-1\choose 4-1} \)
Jerry pisze: 17 mar 2021, 09:57 Niestarannym kodem wprowadziłeś w błąd kerajsa. Do Jego rozwiązania b) musisz dołożyć rozwiązania w liczbach naturalnych dodatnich równania
\(t_1+1+t_2+2+t_3+t_4=16\)
gdzie
\(t_3=x_3\ge1\)

Pozdrawiam
Najmocniej przepraszam, mam problemy jeszcze z latexem, zapis "programistyczny" wydawał mi się jasny.
Dziękuję za rozwiązanie problemu, bo naprawdę nie wiedziałem co zrobić <3
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: damian28102000 »

Jerry pisze: 17 mar 2021, 09:57 Niestarannym kodem wprowadziłeś w błąd kerajsa. Do Jego rozwiązania b) musisz dołożyć rozwiązania w liczbach naturalnych dodatnich równania
\(t_1+1+t_2+2+t_3+t_4=16\)
gdzie
\(t_3=x_3\ge1\)

Pozdrawiam
kerajs pisze: 17 mar 2021, 08:11 wstęp:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=4 ... 7#p5611906

a)\( { 16-1\choose 4-1} \)
b)
skoro \(x_3=0\) to równanie ma postać
\(x_1+x_2+x_4=16\) i ograniczenia \(x_1\ge2, x_2\ge3 , x_4\ge1\)
Przyjmując zmienne pomocnicze \(x_1=t_1+1, x_2=t_2+2 , x_4=t_4\)
szukam ilości rozwiązań równania \(t_1+1+t_2+2+t_4=16\) w liczbach naturalnych dodatnich, Jest ich \( { 16-3-1\choose 3-1} \)
Dla \(x_{i}\ge0\) będzie \({ 16+4-1\choose 16}\)?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2021, 18:19 przez damian28102000, łącznie zmieniany 1 raz.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: kerajs »

Nie. Wynik który podałeś jest dla całkowitoliczbowych rozwiązań równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=16\) jeśli \(x_i \ge 0\)
Ja wolę zapis \({ 16+4-1\choose 4-1} \). Oba wyniki są takie same gdyż
\( { n\choose k} = { n\choose n-k} \)
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: damian28102000 »

kerajs pisze: 17 mar 2021, 18:13 Nie. Wynik który podałeś jest dla całkowitoliczbowych rozwiązań równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=16\) jeśli \(x_i \ge 0\)
Ja wolę zapis \({ 16+4-1\choose 4-1} \). Oba wyniki są takie same gdyż
\( { n\choose k} = { n\choose n-k} \)
Dobra to jeszcze podsumowując, bo coś mi się tutaj nie zgadza:
Ile rozwiązań CAŁKOWITYCH ma równanie:
\(x_1+x_2+x_3+x_4=16\)
jeśli
a) \(x_i>0\)
\( { 16-1\choose 4-1} \)
b) \(x_1\ge2, x_2\ge3, x_3\ge0, x_4\ge1\)
\(x_1=z_1+1, x_2=z_2+2 , x_3=z_3-1 , x_4=z_4\) . Wtedy
ilość rozwiązań równania \(z_1+1+z_2+2+z_3-1+z_4=16\) w liczbach naturalnych dodatnich to \( { 16-2-1\choose 4-1} \)
c) \(x_{i}\ge0\)
\({ 16+4-1\choose 16}\)

Zgadza się?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: kerajs »

Moim zdaniem tak, ale skoro to ja podałem te odpowiedzi, to potrzebna jest opinia jakiegoś specjalisty lub specjalistki. (Mi nie wypada być sędzią we własnej sprawie).
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: damian28102000 »

kerajs pisze: 17 mar 2021, 18:13 Nie. Wynik który podałeś jest dla całkowitoliczbowych rozwiązań równania
\(x_1+x_2+x_3+x_4=16\) jeśli \(x_i \ge 0\)
Ja wolę zapis \({ 16+4-1\choose 4-1} \). Oba wyniki są takie same gdyż
\( { n\choose k} = { n\choose n-k} \)
Mam podejrzenie, że nie zauważyłeś w poleceniu "całkowitych"
A to przypadkiem dla a nie wychodzi:
\(16-4=12 { 12+4-1\choose 12} \)
a dla b
\(16-6=10 { 10+4-1\choose 10} \)

Oczywiście ja jestem leszcz i mogę mówić od rzeczy, ale mam takie przypuszczenie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: Jerry »

damian28102000 pisze: 17 mar 2021, 18:36 a) \(x_i>0\)
\( { 16-1\choose 4-1} \)

b) \(x_1\ge2, x_2\ge3, x_3\ge0, x_4\ge1\)
\({ 16-2-1\choose 4-1} \)

c) \(x_{i}\ge0\)
\({ 16+4-1\choose 16}\)

Zgadza się?
Tak! Chociaż naturalniejszym zapisem c) byłoby \({ 16+4-1\choose 4-1}\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: Jerry »

damian28102000 pisze: 17 mar 2021, 19:01 Mam podejrzenie, że nie zauważyłeś w poleceniu "całkowitych"
Gdyby nie zachodził warunek \(x_i\in\zz\), to dane równanie miałoby nieprzeliczalnie nieskończenie wiele rozwiązań!

W swoich rozwiązaniach kerajs uparcie omija kombinacje z powtórzeniami... i chwała Mu za to - byłoby problem jeszcze trudniej ogarnąć!

Pozdrawiam
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ile rozwiązań całkowitych ma równanie

Post autor: kerajs »

Dziękuję za potwierdzenie poprawności wyników.

Tak, świadomie unikam formy \({ n+k-1\choose n} \) gdyż i tak muszę później ją tłumaczyć. A wyjaśnienia z koralikami, plusami, szparami większość łapie i stosuje równoważną \({ n+k-1\choose k-1} \) . Nie sądziłem, że jest to aż tak widoczne.
ODPOWIEDZ