Notacja asymptotyczna

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Notacja asymptotyczna

Post autor: krniasty »

13. Która z poniższych zależności jest prawdziwa, a która fałszywa? Odpowiedź uzasadnij.
\(a) 5n^3 + 3n^2 + 100 = 0(n^3)\)
\(b) 5n^3 + 3n^2 + 100 = Θ(n^3)\)
\(c) 5n^3 + 3n^2 + 100 = 0(n^4)\)
\(d) 5n^3 + 3n^2 + 100 = 0(n^10)\)
\(e) 5n^3 + 3n^2 + 100 = Θ(n^4)\)
\(f) 5n^3 + 3n^2 + 100 = Ω(n^2)\)
\(g) 5n^3 + 3n^2 + 100 = Ω(n^4)\)
\(h) 2020^{20} = 0(1)\)
\(i) lg(n^2) = 0(logn)\)
\(j) (lg n)^2 = 0(logn)\)

Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć na jakiej zasadzie to działa? Czy są jakieś tips tricks, cokolwiek :D
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Notacja asymptotyczna

Post autor: Jerry »

Podbijanie wątków, czy pisanie dubli nie spowoduje, że ktoś Ci pomoże... Dla mnie , dla przykładu, problem jest całkowicie niezrozumiały...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ