Cześć! Mam problem z zadaniem:
Wyznaczyć bijekcję pomiędzy zbiorem rozmieszczeń \(k\) jednakowych kulw \(n\) oznaczonych szufladkach
a zbiorem rozwiązań równania
\(x_1 + x_2 + . . . x_n = k\),
gdzie każde \(x_i\) jest nieujemną liczbą całkowitą.
Doszedłem do czegoś takiego, ale raczej to jest źle:
\(n={k\over2}\)
\(k=2n\)
\(n=5\)
\(k=10,\ x_n\ge0\)
\(0+1+2+3+4=10\)
\(1\)= szuflada
\(0\)=kula
\(010001010001001\)
Zadanie z kulami i szufladami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Zadanie z kulami i szufladami
Ostatnio zmieniony 09 mar 2021, 08:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kulami i szufladami
Niech \(r\) będzie ustalonym rozmieszczeniem kul. Przypisujemy mu wektor \(\bigl(x_1(r),\dots,x_n(r)\bigr)\) o współrzędnych całkowitych nieujemnych i takich, że \(x_1(r)+\dots+x_n(r)=k.\) Pokaż, że jest to bijekcja.
Dokładniej: niech \(R\) będzie zbiorem rozmieszczeń, zaś \(Y\) zbiorem całkowitych nieujemnych rozwiązań równania \(x_1+\dots+x_n=k\). Określamy my funkcję \(f\colon R\to Y\) wzorem\[f(r)=\bigl(x_1(r),\dots,x_n(r)\bigr),\quad r\in R.\]
Dokładniej: niech \(R\) będzie zbiorem rozmieszczeń, zaś \(Y\) zbiorem całkowitych nieujemnych rozwiązań równania \(x_1+\dots+x_n=k\). Określamy my funkcję \(f\colon R\to Y\) wzorem\[f(r)=\bigl(x_1(r),\dots,x_n(r)\bigr),\quad r\in R.\]