Wykaż, że dla każdego naturalnego n... - pogubiłem się

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Wykaż, że dla każdego naturalnego n... - pogubiłem się

Post autor: damian28102000 »

Cześć! Mam problem z zadaniem:
Wykaż, że dla każdego naturalnego n:
\(n^7-n\) jest podzielne przez 7

Dotarłem do czegoś takiego, nie wiem co robić dalej...
\(n^7-n=7*k\)
dla n=1 L=P \(1^7-1=0=7*0\)
\((n+1)^7-(n+1)=(n+1)((n+1)^6-1)=(n+1)(n^6+6n^5+15n^4+20n^3+15n^2+6n)=\)
\(= n^7+7n^6+21n^5+35n^4+35n^3+21n^2+6n\)
Mam wrażenie, że to jedyna sensowna droga do rozwiązania, ale nie wiem co dalej robić...
Mam przeczucie, że powinienem teraz coś wyciągnąć przed nawias

Edit: właśnie zobaczyłem, że w necie są rozwiązania tego zadania, ale nie indukcją - zależy mi właśnie na niej.
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Wykaż, że dla każdego naturalnego n... - pogubiłem się

Post autor: damian28102000 »

Dobra chyba to po prostu wystarczy \(\left(n^7-n\right)+7n^6+21n^5+35n^4+35n^3+21n^2+7n\).
Choć ręki nie dam sobie za to uciąć, prosiłbym o potwierdzenie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wykaż, że dla każdego naturalnego n... - pogubiłem się

Post autor: eresh »

damian28102000 pisze: 01 mar 2021, 06:19 Dobra chyba to po prostu wystarczy \(\left(n^7-n\right)+7n^6+21n^5+35n^4+35n^3+21n^2+7n\).
Choć ręki nie dam sobie za to uciąć, prosiłbym o potwierdzenie
czyli \(\left(n^7-n\right)+7n^6+21n^5+35n^4+35n^3+21n^2+7n=\\
=7k+ 7n^6+21n^5+35n^4+35n^3+21n^2+7n=7m\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ