Czy prawidłowo wykonałem zadanie? (Indukcja)

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Czy prawidłowo wykonałem zadanie? (Indukcja)

Post autor: damian28102000 »

Cześć, mam pytanie, czy prawidłowo wykonałem zadanie z indukcji matematycznej?
Polecenie:\(1+2^1+...+n*2^n=2+(n-1)2^{n+1}\)
dla n=1 \(2=2 \) L=P
Jeżeli \(1+2^1+...+n*2^n=2+(n-1)2^{n+1}\) to
\(1+2^{1}+...+n*2^{n+1}=2+(n+0)2^{n+2}\)

L: \(2+(n-1)2^{n+1} +(n+1)*2^{n+1} \)
\(2+2^{n+1}*n-2^{n+1}+2^{n+1}*n+2^{n+1}\)
\(2+2^{n+1}*n+2^{n+1}*n\)
\(2+2^{n+2}*n\) = P
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Czy prawidłowo wykonałem zadanie? (Indukcja)

Post autor: kerajs »

Moim zdaniem sprawdzenie dla n=1 daje sprzeczność a nie równość,
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Czy prawidłowo wykonałem zadanie? (Indukcja)

Post autor: damian28102000 »

kerajs pisze: 27 lut 2021, 07:49 Moim zdaniem sprawdzenie dla n=1 daje sprzeczność a nie równość,
Najmocniej przepraszam popełniłem błąd przy przepisywaniu
damian28102000 pisze: 27 lut 2021, 03:08 Cześć, mam pytanie, czy prawidłowo wykonałem zadanie z indukcji matematycznej?
Polecenie:\(1*2^1+...+n*2^n=2+(n-1)2^{n+1}\)
dla n=1 \(2=2 \) L=P
Jeżeli \(1*2^1+...+n*2^n=2+(n-1)2^{n+1}\) to
\(1*2^{1}+...+n*2^{n+1}=2+(n+0)2^{n+2}\)

L: \(2+(n-1)2^{n+1} +(n+1)*2^{n+1} \)
\(2+2^{n+1}*n-2^{n+1}+2^{n+1}*n+2^{n+1}\)
\(2+2^{n+1}*n+2^{n+1}*n\)
\(2+2^{n+2}*n\) = P
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Czy prawidłowo wykonałem zadanie? (Indukcja)

Post autor: eresh »

damian28102000 pisze: 27 lut 2021, 09:14 Najmocniej przepraszam popełniłem błąd przy przepisywaniu
damian28102000 pisze: 27 lut 2021, 03:08 Cześć, mam pytanie, czy prawidłowo wykonałem zadanie z indukcji matematycznej?
Polecenie:\(1*2^1+...+n*2^n=2+(n-1)2^{n+1}\)
dla n=1 \(2=2 \) L=P
Jeżeli \(1*2^1+...+n*2^n=2+(n-1)2^{n+1}\) to
\(1*2^{1}+...+n*2^{n+1}=2+(n+0)2^{n+2}\)

L: \(2+(n-1)2^{n+1} +(n+1)*2^{n+1} \)
\(2+2^{n+1}*n-2^{n+1}+2^{n+1}*n+2^{n+1}\)
\(2+2^{n+1}*n+2^{n+1}*n\)
\(2+2^{n+2}*n\) = P
teraz jest ok
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ