Funkcje, zdania prawdziwe

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Funkcje, zdania prawdziwe

Post autor: Amtematiksonn »

Niech \(A = \left\{a, b, c \right\} \),\(B = \left\{1,2,3,4,5,6 \right\} \). Zaznacz zdania prawdziwe.

Wybierz wszystkie poprawne:
A. Istnieją funkcje wzajemnie jednoznaczne z A na B.
B. Istnieją funkcje przekształcające B na A.
C. Istnieją funkcje różnowartościowe z B w A.
D. Istnieją funkcje przekształcające A na B.
E. Istnieją funkcje różnowartościowe z A w B.

Wytłumaczy ktoś? Poprawne odpowiedzi to B i E
chodzi mi głównie o funkcje przekształcające
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1930 razy

Re: Funkcje, zdania prawdziwe

Post autor: Jerry »

Amtematiksonn pisze: 11 lut 2021, 16:49 Niech \(A = \left\{a, b, c \right\} \),\(B = \left\{1,2,3,4,5,6 \right\} \). Zaznacz zdania prawdziwe.
A. Istnieją funkcje wzajemnie jednoznaczne z A na B. fałsz, zbiory nie są równoliczne
B. Istnieją funkcje przekształcające B na A. prawda, wystarczy,że funkcja "wykorzysta" (nieróżnowartościowo!) wszystkie wartości zbioru \(A\)
C. Istnieją funkcje różnowartościowe z B w A. fałsz, wartości jest "za mało"
D. Istnieją funkcje przekształcające A na B. fałsz, wartości jest "za dużo"
E. Istnieją funkcje różnowartościowe z A w B. prawda, wystarczy \(f(a)=1,\ f(b)=2,\ f(c)=3\)

Pozdrawiam
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Funkcje, zdania prawdziwe

Post autor: Amtematiksonn »

łoł, dziękuję za fajne wytłumaczenie :D
ODPOWIEDZ