Sumowanie sigma

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ness16
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 26 sty 2021, 19:36
Podziękowania: 2 razy

Sumowanie sigma

Post autor: ness16 »

Czy ktoś mógłby wykonać działanie
\(\sum_{k=0}^{n} {n\choose k} \cdot 2^{n-k}\)
i wytłumaczyć jak się je rozwiązuje?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Sumowanie sigma

Post autor: grdv10 »

Według wzoru dwumianowego Newtona mamy\[(a+b)^n=\sum_{k=0}^n\binom{n}{k}a^{n-k}b^k.\]Wstawiając \(a=2,b=1\)otrzymujemy, że szukana suma ma wartość \(3^n\).
ODPOWIEDZ