Zadanie z indukcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadanie z indukcji
Doznałam zaćmienia mózgu i nie wiem jak rozwiązać to zadanie ; korzystając z indukcji mat. udowodnij ,że dla dowolnej liczby \( n \in \nn \) zachodzi nierówność \(( \frac{1}{n} + 1)^n \le n+1 \)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2021, 22:45 przez Ala876, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Zadanie z indukcji
Najistotniejszy fragment:
\(\left( \frac{1}{n} + 1\right)^n \le n+1 \ \ \ \ |\cdot \left( \frac{1}{n} + 1\right)\\
\left( \frac{1}{n} + 1\right)^{n+1}\le 1+n+{1\over n}+1\le (n+1)+1\)
Pozdrawiam
PS. Ostatnia nierówność nawet ostra!
\(\left( \frac{1}{n} + 1\right)^n \le n+1 \ \ \ \ |\cdot \left( \frac{1}{n} + 1\right)\\
\left( \frac{1}{n} + 1\right)^{n+1}\le 1+n+{1\over n}+1\le (n+1)+1\)
Pozdrawiam
PS. Ostatnia nierówność nawet ostra!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Zadanie z indukcji
Ważne uzupełnienie:
\({1\over n+1}\le {1\over n}\)
Zatem
\(\left({1\over n+1}+1\right)^{n+1}\le \left({1\over n}+1\right)^{n+1}\)
Przepraszam, pora późna...
Pozdrawiam
\({1\over n+1}\le {1\over n}\)
Zatem
\(\left({1\over n+1}+1\right)^{n+1}\le \left({1\over n}+1\right)^{n+1}\)
Przepraszam, pora późna...
Pozdrawiam