Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mextill
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 06 gru 2020, 20:33
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: Mextill »

Witam, Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
\(\sum_{n=1}^m\frac{1}{(2n-1)(2n+1)}
\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: kerajs »

\(\sum_{n=1}^m\frac{1}{(2n-1)(2n+1)}= \frac{1}{2} \sum_{n=1}^m\frac{(2n+1)-(2n-1)}{(2n-1)(2n+1)}=\frac{1}{2} \sum_{n=1}^m(\frac{1}{2n-1}-\frac{1}{2n-1})=\\=
\frac{1}{2} (1+\sum_{n=2}^m\frac{1}{2n-1}-\sum_{n=1}^{m-1}\frac{1}{2n+1}- \frac{1}{2m+1} )=\frac{1}{2} (1- \frac{1}{2m+1} )
\)
Mextill
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 06 gru 2020, 20:33
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: Mextill »

Thank you my Master. I to jest całe rozwiązanie nad którym głowiłem się kilka godzin bo nie wiedziałem jak to ugryźć?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: kerajs »

To poprawne rozwiązanie, jednak nie dam głowy że o taki sposób chodziło prowadzącemu.
Mextill
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 06 gru 2020, 20:33
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: Mextill »

Można prosić o wyjaśnienie skąd ten minus między nawisami w drugim działaniu i wyjaśnienie toku postępowania? Próbowałem to rozpisać krok po kroku niczego nie pomijając i natknąłem się na niewyjaśnione "właściwości".
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: kerajs »

1)
Widzę, że janusz47 wyłapał literówkę.
Zamiast:
kerajs pisze: 06 gru 2020, 21:11 \(...=\frac{1}{2} \sum_{n=1}^m(\frac{1}{2n-1}-\frac{1}{2n-1})=...
\)
miało być:
\(...=\frac{1}{2} \sum_{n=1}^m(\frac{1}{2n-1}-\frac{1}{2n+1})=...
\)


2)
Mextill pisze: 07 gru 2020, 21:35 skąd ten minus między nawisami w drugim działaniu
\(\sum_{n=1}^m\frac{1}{(2n-1)(2n+1)}=\sum_{n=1}^m\frac{ \frac{1}{2} \cdot 2}{(2n-1)(2n+1)}= \frac{1}{2} \sum_{n=1}^m\frac{2}{(2n-1)(2n+1)}= \frac{1}{2} \sum_{n=1}^m\frac{(2n+1)-(2n-1)}{(2n-1)(2n+1)}
\)


3)
Mextill pisze: 07 gru 2020, 21:35wyjaśnienie toku postępowania?
A konkretnie, to który fragment mam wyjaśnić?
Mextill
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 06 gru 2020, 20:33
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: Mextill »

Prowadzący powiedział, że nie widzi tutaj wykorzystanego rachunku różnicowego, nie wiem co począć...
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: kerajs »

Rachunkiem różnicowym określa się różne rzeczy. Nie wiem w jakim kontekście używa go prowadzący. Może pokażesz zadania rozwiązane z jego użyciem lub adekwatny fragment wykładu.

PS
To samo zrób także na forach w których umieszczałeś to zadanie.
Mextill
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 06 gru 2020, 20:33
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumę za pomocą rachunku różnicowego.

Post autor: Mextill »

https://www.docdroid.net/QfuBfdV/111-pdf

Wrzucam wykład na online viewer.
ODPOWIEDZ