Udowodnij zależność modulo

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate9924
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 19 sty 2019, 11:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Udowodnij zależność modulo

Post autor: kate9924 »

Udowodnij, że \(a mod(m *n)mod n = a mod n \) dla \(m,n \in N\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Udowodnij zależność modulo

Post autor: grdv10 »

Całkowicie niezrozumiały zapis.
kate9924
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 19 sty 2019, 11:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Udowodnij zależność modulo

Post autor: kate9924 »

Może tak będzie zrozumialej :wink:
\((a\mod(m*n))mod \ n=a\mod\ n\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Udowodnij zależność modulo

Post autor: grdv10 »

Kluczem w rozumowaniu będzie zapis. Najpierw w kontekście dzielenia przez \(mn\):\[a=\alpha mn+\beta,\]gdzie \(0\leqslant\beta<mn\) (oczywiście \(\beta=a\mod mn.\)) Teraz w kontekście dzielenia przez \(n\):\[\beta=\gamma n+\delta,\]gdzie \(0\leqslant\delta<n.\) Reasumując, istnieją takie \(\alpha,\gamma,\delta\in\Bbb Z\), że\[a=\alpha mn+\gamma n+\delta\]oraz \(0\leqslant\delta<n,\ 0\leqslant \gamma n+\delta<mn.\) Oblicz reszty z lewej i prawej strony postulowanej równości...
ODPOWIEDZ