Czy zbiór jest pierścieniem?

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Czy zbiór jest pierścieniem?

Post autor: GoldenRC »

Cześć,
na starcie powiem że znam pojęcia łączności, rozdzielności, el. odwrotnego czy też przemienności jednak mam problem z podstawianiem pod wzór do każdego.
Załóżmy że mamy zadanie:
Czy struktura \((\zz, \otimes )\) gdzie \(a \otimes b = ab-a-b+2\) jest grupą?
Wtedy sprawdzam sobie łączność czyli podstawiam:
L= (ab-a-b+2)-c+2 = ...
P=ab-a+(-b+2-c+2) = ... -> L=P
El. neutralny: (2)
L=ae - a - e + 2=a , P=ae-e-a+2=a -> L=P i e=2
....

Jednak jak mam podstawiać do tych wzorów mając np zbiór \(\{a+b\sqrt{5}: a,b \in\qq\}\)
lub w \((0; +\infty)\) definiujemy \(x*y = x^{ \log2y}\)?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2020, 22:38 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: tyle postów i wciąż nieznajomość kodu?
ODPOWIEDZ