W sklepie jest tylko 5 rodzajów produktów do kupienia, każdego z nich jest nieskończona ilość. Zamierzamy w tym sklepie kupić 7 produktów. Na ile sposobów możemy to uczynić, przy założeniu, że produktów
danego typu nie rozróżniamy?
czy rozwiązaniem jest 5^7 = 78125?
bo wg mojego wykładowcy nie...
Kombinatoryka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Kombinatoryka
Ty zliczasz zdarzenia w których produkty tego samego rodzaju są rozróżnialne, a tak nie jest.
Tu chodzi o ilość rozwiązań równania:
\(x_1+x_2+x_3+x_4+x_5=7\)
w liczbach naturalnych (zero traktuję jako naturalne).
Jest ich \({ 7+5-1\choose 5-1}= {11 \choose 4}=....\)
Tu chodzi o ilość rozwiązań równania:
\(x_1+x_2+x_3+x_4+x_5=7\)
w liczbach naturalnych (zero traktuję jako naturalne).
Jest ich \({ 7+5-1\choose 5-1}= {11 \choose 4}=....\)