Wyznaczyć wzór ogólny ciągu

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ketnasar77
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Wyznaczyć wzór ogólny ciągu

Post autor: ketnasar77 »

Ciąg \(a_{n}\) dany jest wzorem rekurencyjnym
\(a_{0} = a_{1} = 0, a_{n+2} = 7a_{n+1} − 12a_{n} + 6\)
Wyznaczyć wzór ogólny ciągu.
Należy wykorzystać funkcje tworzące ciągów.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć wzór ogólny ciągu

Post autor: kerajs »

Tu https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=46&t=91090 masz rozwiązane podobne równanie. Podstaw inne współczynniki, a dostaniesz szukany wzór.
ODPOWIEDZ