injektywność i surjektywność funkcji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ilmarinen
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 10 maja 2020, 09:35
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

injektywność i surjektywność funkcji

Post autor: ilmarinen »

Zbadaj injektywność i surjektywność następujących funkcji:

1. \(f: ℕ^2 → ℕ\) oraz\( f(n,m) = n − m^2\)
2.\( f : ℕ→ ℕ^2\) oraz\( f(n) = (n, n+1)\)
3.\( f : ℤ →ℤ\) oraz \(f (k) = k^3\)

Bardzo proszę o pomoc w powyższych zadaniach.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: injektywność i surjektywność funkcji

Post autor: radagast »

ilmarinen pisze: 10 maja 2020, 09:44 Zbadaj injektywność i surjektywność następujących funkcji:

1. \(f: ℕ^2 → ℕ\) oraz\( f(n,m) = n − m^2\)
nie jest iniekcją: \(f(0,1)=f(0,-1)\)
jest suriekcją:dla dowolnego \(a \in N\) niech \( n=a\) i \(m=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: injektywność i surjektywność funkcji

Post autor: radagast »

ilmarinen pisze: 10 maja 2020, 09:44 Zbadaj injektywność i surjektywność następujących funkcji:

2.\( f : ℕ→ ℕ^2\) oraz\( f(n) = (n, n+1)\)
jest iniekcją (oczywiste)
nie jest suriekcją: wartość (1,0) nie jest przyjmowana
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: injektywność i surjektywność funkcji

Post autor: radagast »

ilmarinen pisze: 10 maja 2020, 09:44 Zbadaj injektywność i surjektywność następujących funkcji:

3.\( f : ℤ →ℤ\) oraz \(f (k) = k^3\)
jest iniekcją : \(f(k_1)=f(k_2) \So k_1^3=k_2^3 \So k_1=k_2\)
nie jest suriekcją (nie przyjmuje wartości 2, bo \( \sqrt[3]{2} \notin Z \))
ODPOWIEDZ