Wykorzystując rekurencję obliczyć wartość funkcji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
infoxd
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 maja 2020, 13:15
Płeć:

Wykorzystując rekurencję obliczyć wartość funkcji

Post autor: infoxd »

Niech funkcja f : N −→ N spełnia warunek

f(0) = 4
f(n) = f(n − 1) + 14n + 4, n > 1.
Wykorzystując rekurencję obliczyć wartości funkcji f(n) dla n = 5, 6, 7, 8, 9, 10.

Proszę o pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wykorzystując rekurencję obliczyć wartość funkcji

Post autor: kerajs »

f(1)=f(0)+14*1+4=...
f(2)=f(1)+14*2+4=...
f(3)=f(2)+14*3+4=...
itd
ODPOWIEDZ