Zadania z kombinatoryki

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Polila
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 maja 2020, 17:45
Płeć:

Zadania z kombinatoryki

Post autor: Polila »

Dzień dobry, mam takie zadanie :
10 kul ponumerowanych od 1 do 10 z których losujemy trzy
cyfry (z zwracaniem), jakie jest prawdopodobieństwo że:
-wylosowana liczba nie będzie zawierać 3
-wylosowana liczba będzie zawierać tylko cyfry parzyste
Bardzo prosiłbym o pomoc
Z góry dziękuję za odpowiedź
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Zadania z kombinatoryki

Post autor: Galen »

\(|\Omega|=10^3\\|A|=9^3\\|B|=5^3\\P(A)=\frac{9^3}{10^3}=(0,9)^3=0,729\\P(B)=\frac{5^3}{10^3}=(\frac{1}{2})^3=\frac{1}{8}=0,125\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Polila
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 maja 2020, 17:45
Płeć:

Re: Zadania z kombinatoryki

Post autor: Polila »

Dlaczego A = 9^3?
Sciurius
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Zadania z kombinatoryki

Post autor: Sciurius »

Napewno dobrze przepisałaś zadanie? Nie powinno być np. żadna z wylosowanych liczb nie jest trójką i wszystkie wylosowane liczby będą parzyste. Chyba że w zadaniu z wylosowanych "cyfr" tworzymy liczbę.

PS 10 nie jest cyfrą tylko liczbą cyfry to {0,1,2,...,9}
Pozdrawiam

Sciurius
Sciurius
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Zadania z kombinatoryki

Post autor: Sciurius »

Polila pisze: 05 maja 2020, 18:24 Dlaczego A = 9^3?
Bo losujemy ciąg 3 elementowy czyli 3 razy liczbę z puli {1,2,4,5,6,7,8,9,10} czyli 3 losowania każde na 9 sposobów \(9^3\)
Pozdrawiam

Sciurius
Polila
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 maja 2020, 17:45
Płeć:

Re: Zadania z kombinatoryki

Post autor: Polila »

A jeśli było by 5 elementów, to wtedy 4^3?
Sciurius
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Zadania z kombinatoryki

Post autor: Sciurius »

Wtedy \(5^3\)
Pozdrawiam

Sciurius
Sciurius
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Zadania z kombinatoryki

Post autor: Sciurius »

Tak jak przy parzystych wybieramy ze zbioru {2,4,6,8,10} 3 razy każdy wybór możemy przeprowadzić na 5 sposobów zatem \(5^3\)
Pozdrawiam

Sciurius
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadania z kombinatoryki

Post autor: eresh »

Polila pisze: 05 maja 2020, 18:28 A jeśli było by 5 elementów, to wtedy 4^3?
tak by było, jeżeli jakiś element (np 3) nie mogłyby się pojawić
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ