Witam, mam takie zadanie do zrobienia:
Udowodnić, że dla dowolnego zbioru \(A\) i dowolnej indeksowanej rodziny zbiorów \({A_{t}}, t\in T\) zachodzą:
1) \(A \cup \cup_{t\in T} A_t = \cup_{t\in T} (A \cup A_t) \)
2) \(A \cup \cap_{t\in T} A_t = \cap_{t\in T} (A \cup A_t) \)
A teraz pytanie o moje rozwiązania - czy są poprawne.
1)
\(A \cup \cup_{t\in T} A_t \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow x\in A \lor x \in \cup_{t\in T} A_t \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow x\in A \lor (\land_{t\in T} x\in A_t) \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow \land_{t\in T} (x\in A \lor x\in A_t) \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow \land_{t\in T} x\in (A \cup A_t) \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow \cup_{t\in T} (A \cup A_t) \\
c.n.d
\)
2)
\(A \cup \cap_{t\in T} A_t \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow x\in A \lor x \in \cap_{t\in T} A_t \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow x\in A \lor (\lor_{t\in T} x\in A_t) \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow \lor_{t\in T} (x\in A \lor x\in A_t) \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow \lor_{t\in T} x\in (A \cup A_t) \Leftrightarrow \\
\Leftrightarrow \cap_{t\in T} (A \cup A_t) \\
c.n.d
\)
Z góry dziękuję : ))
Działania uogólnione - sprawdzenie zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 kwie 2020, 20:32
- Podziękowania: 2 razy
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Działania uogólnione - sprawdzenie zadania
Tak to powinno wygladać:
\(\displaystyle x\in A \cup \bigcup_{t\in T}A_t \iff \left( x\in A\right) \vee \left( \exists t\in T: x\in A_t\right) \iff \exists t\in T: x\in A \cup A_t \iff x\in \bigcup _{t\in T} (A\cup A_t)\)
\( \exists \) - istnieje
\( \forall \) - dla każdego
\(\displaystyle x\in A \cup \bigcup_{t\in T}A_t \iff \left( x\in A\right) \vee \left( \exists t\in T: x\in A_t\right) \iff \exists t\in T: x\in A \cup A_t \iff x\in \bigcup _{t\in T} (A\cup A_t)\)
\( \exists \) - istnieje
\( \forall \) - dla każdego
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 kwie 2020, 20:32
- Podziękowania: 2 razy
Re: Działania uogólnione - sprawdzenie zadania
" ∀ - dla każdego "
Tutaj nigdzie nie użyłeś tego symbolu? Nie powinno się w przypadku sumy tego użyć?
Tutaj nigdzie nie użyłeś tego symbolu? Nie powinno się w przypadku sumy tego użyć?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Działania uogólnione - sprawdzenie zadania
Nie, podałem go, bo się przyda w tym drugim przykładzie.
Używałem takich, bo te, użyte prze cb mogły być mylące. Mogło nawet być ok, ale po twoim pytaniu widzę, że nie było.
Używałem takich, bo te, użyte prze cb mogły być mylące. Mogło nawet być ok, ale po twoim pytaniu widzę, że nie było.
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 kwie 2020, 20:32
- Podziękowania: 2 razy
Re: Działania uogólnione - sprawdzenie zadania
Jesteś pewny, że przykład 1 nie powinien właśnie wyglądać tak
\[ x\in A \cup \bigcup_{t\in T}A_t \iff \left( x\in A\right) \vee \left( \forall t\in T: x\in A_t\right) \iff \forall t\in T: x\in A \cup A_t \iff x\in \bigcup _{t\in T} (A\cup A_t) \]
a drugi tak:
\[ x\in A \cup \bigcap_{t\in T}A_t \iff \left( x\in A\right) \vee \left( \exists t\in T: x\in A_t\right) \iff \exists t\in T: x\in A \cup A_t \iff x\in \bigcap _{t\in T} (A\cup A_t) \]
?
Pytam, bo wydaje mi się, że przy sumie jest "dla każdego", a przy iloczynie "po prostu istnieje".
\[ x\in A \cup \bigcup_{t\in T}A_t \iff \left( x\in A\right) \vee \left( \forall t\in T: x\in A_t\right) \iff \forall t\in T: x\in A \cup A_t \iff x\in \bigcup _{t\in T} (A\cup A_t) \]
a drugi tak:
\[ x\in A \cup \bigcap_{t\in T}A_t \iff \left( x\in A\right) \vee \left( \exists t\in T: x\in A_t\right) \iff \exists t\in T: x\in A \cup A_t \iff x\in \bigcap _{t\in T} (A\cup A_t) \]
?
Pytam, bo wydaje mi się, że przy sumie jest "dla każdego", a przy iloczynie "po prostu istnieje".