Pomocyyy Algorytm

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
polaxcx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 03 sty 2019, 16:16
Płeć:

Pomocyyy Algorytm

Post autor: polaxcx »

Niech A będzie algorytmem, którego złożoność wyraża się funkcją n2
,
gdzie n jest rozmiarem zadania. Czas wykonania tego algorytmu dla
pewnego problemu o rozmiarze 10 (na pewnym komputerze) wynosi
1 sek.
• Ile czasu zajmie wykonanie zadania 2 razy większego?
• Jaki jest maksymalny rozmiar zadania, które można rozwiązać przy pomocy
tego algorytmu (na tym samym komputerze) w ciągu 100sek ?
• Ile czasu zajmie wykonanie algorytmu dla danych o rozmiarze 50 na
komputerze 5 razy szybszym?
Jak to zrobic??? Jak to moge rozpisac/roziwazac>??? Bardzo prosze o pomocc blagam
polaxcx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 03 sty 2019, 16:16
Płeć:

Post autor: polaxcx »

w a) wszllo mi 8sek
b) nie wiem jak obliczyc
c) 10 sek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pomocyyy Algorytm

Post autor: korki_fizyka »

polaxcx pisze:Niech A będzie algorytmem, którego złożoność wyraża się funkcją n2
..
czy tam ma być \(n^2\) :?:
polaxcx pisze:w a) wszllo mi 8sek
b) nie wiem jak obliczyc
c) 10 sek
skąd ci wyszło te 8 s :?:

i) zadanie o dwa razy większym rozmiarze = 2n, to algorytm jego wykonywania wyniesie \((2n)^2 = 4n^2 \So 4 s\)

ii) podobnie tylko od końca \(100 = 10 ^2 = (an)^2 \So a = 10\)

iii) skoro komputer jest 5x szybszy, to i algorytm wykonuje 5x szybciej czyli zadanie o rozmiarze 10 rozwiązuje w 0,2 s
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ