Witam,
Potrzebuję obliczenia do zadania :
Dany jest ciąg określony rekurencyjnie :
\(a_{n}=\begin{cases}
2&\text{dla }n = 1\\
\frac{n}{n+1} \cdot a_{n}-1, &\text{dla }n > 1
\end{cases}\)
Proszę obliczyć 5 pierwszych wyrazów tego ciągu. Następnie zaproponować wzór ogólny ciągu i udowodnić
go przy użyciu indukcji matematycznej
Dziękuje bardzo za pomoc
ciąg określony rekurencyjnie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: ciąg określony rekurencyjnie
Mały błąd zamiast + miał być -
\(a_{n}=\begin{cases}
2&\text{dla }n = 1\\
\frac{n}{n-1} \cdot a_{n}-1, &\text{dla }n > 1
\end{cases}\)
Proszę obliczyć 5 pierwszych wyrazów tego ciągu. Następnie zaproponować wzór ogólny ciągu i udowodnić
go przy użyciu indukcji matematycznej
D
\(a_{n}=\begin{cases}
2&\text{dla }n = 1\\
\frac{n}{n-1} \cdot a_{n}-1, &\text{dla }n > 1
\end{cases}\)
Proszę obliczyć 5 pierwszych wyrazów tego ciągu. Następnie zaproponować wzór ogólny ciągu i udowodnić
go przy użyciu indukcji matematycznej
D
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: ciąg określony rekurencyjnie
Sądzę że tam miało być:
\(a_{n}=\begin{cases}
2&\text{dla }n = 1\\
\frac{n}{n-1} \cdot a_{n-1}, &\text{dla }n > 1
\end{cases}\)
Wtedy:
\(a_2=4\\
a_3=6\\
a_4=8\\
a_5=10\)
Zakładam że \(a_n=2n\)
\(n=k:\\
a_k=2k\\
n=k+1:\\
a_{k+1}=2(k+1)\\
L=a_{k+1}= \frac{k+1}{k} \cdot a_k= \frac{k+1}{k} \cdot 2k=2(k+1)=P\)
Ale lepiej abym się mylił i wtedy poćwicz to co sugeruje panb
\(a_{n}=\begin{cases}
2&\text{dla }n = 1\\
\frac{n}{n-1} \cdot a_{n-1}, &\text{dla }n > 1
\end{cases}\)
Wtedy:
\(a_2=4\\
a_3=6\\
a_4=8\\
a_5=10\)
Zakładam że \(a_n=2n\)
\(n=k:\\
a_k=2k\\
n=k+1:\\
a_{k+1}=2(k+1)\\
L=a_{k+1}= \frac{k+1}{k} \cdot a_k= \frac{k+1}{k} \cdot 2k=2(k+1)=P\)
Ale lepiej abym się mylił i wtedy poćwicz to co sugeruje panb
Re: ciąg określony rekurencyjnie
kerajs pisze:Sądzę że tam miało być:
\(a_{n}=\begin{cases}
2&\text{dla }n = 1\\
\frac{n}{n-1} \cdot a_{n-1}, &\text{dla }n > 1
\end{cases}\)
Wtedy:
\(a_2=4\\
a_3=6\\
a_4=8\\
a_5=10\)
Zakładam że \(a_n=2n\)
\(n=k:\\
a_k=2k\\
n=k+1:\\
a_{k+1}=2(k+1)\\
L=a_{k+1}= \frac{k+1}{k} \cdot a_k= \frac{k+1}{k} \cdot 2k=2(k+1)=P\)
Ale lepiej abym się mylił i wtedy poćwicz to co sugeruje panb
Faktycznie mój błąd z \(a_{n-1}\) tak jest prawidłowo, ale jak to rozpisać na przykładzie \(a_{2}\) że = 4 a nie 3
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: ciąg określony rekurencyjnie
\(a_{n}=\begin{cases}ohReally pisze:ale jak to rozpisać na przykładzie \(a_{2}\) że = 4 a nie 3
2&\text{dla }n = 1\\
\frac{n}{n-1} \cdot a_{n-1}, &\text{dla }n > 1
\end{cases}\)
czyli
\(a_{n}=\begin{cases}2&\text{dla }n = 1\\
\frac{2}{2-1} \cdot 2, &\text{dla }n =2
\end{cases}\)
czyli
\(a_{n}=\begin{cases}2&\text{dla }n = 1\\
4, &\text{dla }n =2
\end{cases}\)