Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w Y?

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
multigumis
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 kwie 2018, 12:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w Y?

Post autor: multigumis »

Dane są dwa zbiory X i Y takie, że \(\left| X\right|=n\) i \(\left| Y\right|=k\), gdzie \(k \ge n\). Obliczyć ile istnieje funkcji rosnących odwzorowujących zbiór X w zbiór Y.
Proszę o pomoc.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

A wiesz, że
\({ k\choose k-n}= {k\choose k-(k-n)}= {k \choose n}\)
multigumis
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 14 kwie 2018, 12:25
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: multigumis »

kerajs pisze:A wiesz, że
\({ k\choose k-n}= {k\choose k-(k-n)}= {k \choose n}\)
Dobra, debil ze mnie :lol: dziękuję
ODPOWIEDZ