Wykorzystując rekurencję obliczyć wartość funkcji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
khaotic
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 30 gru 2018, 12:24
Podziękowania: 4 razy

Wykorzystując rekurencję obliczyć wartość funkcji

Post autor: khaotic »

Dzień dobry,

Proszę o pomoc - szukałem informacji w internecie jak coś takiego obliczyć i niestety nic nie znalazłem :(

Niech funkcja \(f : N −→ N\) spełnia warunek

\(f(0) = 7\)
\(f(n) = f(n − 1) + 8n + 7, n \ge 1.\)

Wykorzystując rekurencję obliczyć wartości funkcji f(n) dla n = 5, 6, 7, 8, 9, 10.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(n)=f(n-1)+8n+7\\f(1)=f(0)+8\cdot 1+7=7+8+7=22\\f(2)=f(1)+8\cdot 2+7=22+16+7=45\\f(3)=f(2)+8 \cdot 3+7=45+24+7=76\\f(4)=76+32+7=115\\f(5)=115+40+7=162\\f(6)=162+48+7=217\\f(7)=217+56+7=280\\f(8)=280+64+7=351\\f(9)=351+72+7=430\\f(10)=430+80+7=517\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ