Witam,
mam problem z nastepujacym zadaniem:
Na ile sposobow rozsadzić trzy małżeństwa przy okrągłym stole, tak aby by nikt nie siedział obok swojego małżonka?
Skorzystac z zasady wlaczen i wylaczen.
Jak to ugryźć? Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać
zasada właczeń i wyłączeń
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Opiszę sposób, ale nie daje gwarancji na obliczenia (szkoda, że nie masz odp.)
Niech Aa, Bc, Cc to będą te usadzane pary.
\(M_i\) - i-ta osoba siedzi obok swojego małżonka, \(i\in\{1,2,3\}\)
\(|M_1 \cup M_2 \cup M_3|\) to ilość ustawień, w których pierwsza lub druga lub trzecia para siedzą obok siebie.
\(|M_1 \cup M_2 \cup M_3|=|M_1|+|M_2|+|M_3|-|M_1 \cap M_2|-|M_1\cap M_3|-|M_2\cap M_3|+|M_1 \cap M_2 \cap M_3| =\\=3 \cdot 2 \cdot 4!-3 \cdot 4 \cdot 2!+8 \cdot 3!=168\)
Sytuacji, w których żadna para nie siedzi obok siebie jest \(6!-168=552\)
P.S. metoda jest na mur dobra, co do liczby poszczególnych przypadków nie mam całkowitej pewności - zalecam ostrożność i samodzielne przeliczenie .
Niech Aa, Bc, Cc to będą te usadzane pary.
\(M_i\) - i-ta osoba siedzi obok swojego małżonka, \(i\in\{1,2,3\}\)
- Ilość ustawień, w których i-ta osoba siedzi obok swojego małżonka \(|M_i|=2 \cdot 4!, \,\,\, i=1,2,3\)
uzasadnienie: sadzamy obok siebie parę (2 sposoby: Aa lub aA) pozostałe osoby siadają dowolnie (4! sposobów)
- Ilość ustawień, w których i-ta i j-ta osoba siedzą obok swojego małżonka \(|M_i \cap M_j|=4 \cdot 2!\)
uzasadnienie: AaBb, AabB, aABb, aAbB (4 sposoby), reszta dowolnie (2! sposobów)
- ilość ustawień, w których każdy siedzi obok swojego małżonka \(|M_1 \cap M_2 \cap M_3|=8 \cdot 3!\)
uzasadnienie: niech \(\alpha=Aa,\,\, \beta=Bb,\,\, \gamma=Cc\), czyli rozpatrujemy każdą parę łacznie. Takie 3 pary możemy posadzić na 3! sposobów, ale w każdej parze może się zmienić kolejność na \(2^3=8\) sposobów.
\(|M_1 \cup M_2 \cup M_3|\) to ilość ustawień, w których pierwsza lub druga lub trzecia para siedzą obok siebie.
\(|M_1 \cup M_2 \cup M_3|=|M_1|+|M_2|+|M_3|-|M_1 \cap M_2|-|M_1\cap M_3|-|M_2\cap M_3|+|M_1 \cap M_2 \cap M_3| =\\=3 \cdot 2 \cdot 4!-3 \cdot 4 \cdot 2!+8 \cdot 3!=168\)
Sytuacji, w których żadna para nie siedzi obok siebie jest \(6!-168=552\)
P.S. metoda jest na mur dobra, co do liczby poszczególnych przypadków nie mam całkowitej pewności - zalecam ostrożność i samodzielne przeliczenie .