ostatnia

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

ostatnia

Post autor: Krystek97 »

Znajdz ostatnia cyfrę liczby
\(23^{212}\)+41256
znajdz dwie ostatnie cyfry
\(7^{204}\)
z góry dzięki za pomoc
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: ostatnia

Post autor: kerajs »

\((23^{212}+41256)mod10=(3^{212}+6)=(81^{53}+6)mod10=1+6=7\)

\((7^{204})mod100=2401^{51}mod100=01^{51}mod100=01\)
ODPOWIEDZ