indukcja matematyczna

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

indukcja matematyczna

Post autor: Krystek97 »

Za pomocą indukcji matematycznej udowodnij
7|\(11^n-4^n\)
proszę o pomoc gdyż nwm jak to rozwiązać
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: indukcja matematyczna

Post autor: radagast »

Krystek97 pisze:Za pomocą indukcji matematycznej udowodnij
7|\(11^n-4^n\)
proszę o pomoc gdyż nwm jak to rozwiązać
1) dla \(n=1\):
7|\(11^1-4^1 \iff 7|7\) OK
2) założenie indukcyjne:
\(\exists n \in N: \exists k \in C: 11^n-4^n=7k\)
teza:
\(\exists l \in C: 11^{n+1}-4^{n+1}=7l\)
Dowód:
\(L=11^{n+1}-4^{n+1}=11 \cdot 11^{n}-4 \cdot 4^{n}=11 \cdot 11^{n}-11 \cdot 4^{n}+7 \cdot 4^{n}=\\
11( 11^{n}- 4^{n})+7 \cdot 4^{n}=^{zał.\ ind.}=11 \cdot 7k+7 \cdot 4^{n}=7(11 \cdot k+ 4^{n})=7l=P\)

\((l=11 \cdot k+ 4^{n} \in C)\)
CBDO
Krystek97
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 16 kwie 2016, 17:18
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Post autor: Krystek97 »

dzięki,wszystko jasne
ODPOWIEDZ