Kombinatoryka studenci
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 932
- Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
- Podziękowania: 200 razy
- Otrzymane podziękowania: 273 razy
- Płeć:
Kombinatoryka studenci
Mamy \(n\) krzeseł ustawionych w rzędzie. Na ile sposobów \(k\) studentów może usiąść na krzesłach tak, aby żadne dwa sąsiednie krzesła nie były zajęte, przy założeniu, że \(n,k \in \nn\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
zał:
\(n \ge 2k-1\)
Gdy każdy student weźmie jedno krzesło do ręki to pozostanie n-k krzeseł (które rozsuwam ) w rzędzie. Wybieram dla studentów k pozycji z dostępnych n-k-1 odstępów między krzesłami w rzędzie oraz z 2 pozycji na końcach rzędu krzeseł.
Ilość usadzeń:
\({ n-k-1+2\choose k} \cdot k!\)
\(n \ge 2k-1\)
Gdy każdy student weźmie jedno krzesło do ręki to pozostanie n-k krzeseł (które rozsuwam ) w rzędzie. Wybieram dla studentów k pozycji z dostępnych n-k-1 odstępów między krzesłami w rzędzie oraz z 2 pozycji na końcach rzędu krzeseł.
Ilość usadzeń:
\({ n-k-1+2\choose k} \cdot k!\)
-
- Fachowiec
- Posty: 932
- Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
- Podziękowania: 200 razy
- Otrzymane podziękowania: 273 razy
- Płeć:
Re: Kombinatoryka studenci
a dlaczego mnożymy całość przez \(k!\) ?
Bo tyle możliwych krzeseł jest do wybrania? I każdy może sobie wybrać dowolne krzesło?
Bo tyle możliwych krzeseł jest do wybrania? I każdy może sobie wybrać dowolne krzesło?
-
- Fachowiec
- Posty: 932
- Rejestracja: 20 wrz 2013, 12:54
- Podziękowania: 200 razy
- Otrzymane podziękowania: 273 razy
- Płeć:
Re: Kombinatoryka studenci
Już wiem, że tak ma być, pierwszy wybiera na \(k\) sposobów, drugi na \(k-1\), trzeci \(k-2\) itd.