Dowód - indukcja.

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2017, 20:02
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Dowód - indukcja.

Post autor: dytr »

Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej:

\(\frac{1}{1\cdot2}+\frac{1}{2\cdot3}+\frac{1}{3\cdot4}+ ... +\frac{1}{n\cdot(n+1)}=\frac{n}{n+1}\)

Próbowałem robić to w następujący sposób:
Obliczałem wartość dla kolejnego wyrazu (n+1) i uzyskałem poniższą postać

\(\frac{1}{1\cdot2}+\frac{1}{2\cdot3}+\frac{1}{3\cdot4}+ ... +\frac{1}{n(n+1)}+\frac{1}{(n+1)(n+2)}=\frac{n}{n+1}+\frac{n+1}{n+2}\)

Następnie zapisuję fragment: \(\frac{1}{1\cdot2}+\frac{1}{2\cdot3}+\frac{1}{3\cdot4}+ ... +\frac{1}{n(n+1)}\) jako \(\frac{n}{n+1}\)

I doszedłem do następującego wniosku:

\(\frac{n}{n+1}+\frac{1}{(n+1)(n+2)} = \frac{n}{n+1}+\frac{n+1}{n+2}\)

Później nie mogę sobie poradzić z udowodnieniem tego, że L=P. Gdzie popełniłem błąd w moich założeniach/obliczeniach? Jeżeli jednak założenia są poprawne, jakie działania powinienem teraz wykonać, aby dało się to udowodnić?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dowód - indukcja.

Post autor: kerajs »

dytr pisze:Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej:

\(\frac{1}{1\cdot2}+\frac{1}{2\cdot3}+\frac{1}{3\cdot4}+ ... +\frac{1}{n\cdot(n+1)}=\frac{n}{n+1}\)

Próbowałem robić to w następujący sposób:
Obliczałem wartość dla kolejnego wyrazu (n+1) i uzyskałem poniższą postać

\(\frac{1}{1\cdot2}+\frac{1}{2\cdot3}+\frac{1}{3\cdot4}+ ... +\frac{1}{n(n+1)}+\frac{1}{(n+1)(n+2)}=\frac{n}{n+1}+\frac{n+1}{n+2}\)
Raczej
\(\frac{1}{1\cdot2}+\frac{1}{2\cdot3}+\frac{1}{3\cdot4}+ ... +\frac{1}{n(n+1)}+\frac{1}{(n+1)(n+2)}=\frac{n+1}{n+2}\)
Wtedy:
\(L=\frac{1}{1\cdot2}+\frac{1}{2\cdot3}+\frac{1}{3\cdot4}+ ... +\frac{1}{n(n+1)}+\frac{1}{(n+1)(n+2)}=\frac{n}{n+1}+\frac{1}{(n+1)(n+2)}=\frac{n^2+2n+1}{(n+1)(n+2)}=\frac{n+1}{n+2}=P\)
ODPOWIEDZ