silnia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
- Podziękowania: 22 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wykaż,że \(y!\) jest podzielne przez każdą liczbę ,bo jest iloczynem kolejnych liczb naturalnych.
\(1!=1\\2!=1 \cdot 2=2\\3!=1 \cdot 2 \cdot 3=6\\4!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4=24\\5!=1 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 5=120\\6!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6=9 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 2=9 \cdot 80\)
W silniach kolenych liczb będzie już czynnik 9
\(7!=6! \cdot 7=9 \cdot 80 \cdot 7=9 \cdot 560\\8!=9 \cdot 650 \cdot 8\)
\(1!=1\\2!=1 \cdot 2=2\\3!=1 \cdot 2 \cdot 3=6\\4!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4=24\\5!=1 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 5=120\\6!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6=9 \cdot 2 \cdot 4 \cdot 5 \cdot 2=9 \cdot 80\)
W silniach kolenych liczb będzie już czynnik 9
\(7!=6! \cdot 7=9 \cdot 80 \cdot 7=9 \cdot 560\\8!=9 \cdot 650 \cdot 8\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.