Indukcja

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
takamatematyka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

Indukcja

Post autor: takamatematyka »

Korzystając z metody indukcji udowodnij, że dla wszystkich liczb całkowitych n, takich, że n>=3 istnieją liczby całkowite x, y spełniające równanie: \[7x^2+y^2=2^n\]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Może podzielić dowód na:
a) parzyste n
a wtedy rozwiązania to \(x=0 \wedge y=2^k \wedge k \in \nn _+\)
b) nieparzyste n
a wtedy rozwiązania to \(x=y=2^l \wedge l \in \nn\)
takamatematyka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

Post autor: takamatematyka »

Dzięki, ale chodziło mi bardziej o rozwiązanie, a nie odp :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To powyżej jest rozwiązaniem, tyle , że nie indukcyjnym.
ODPOWIEDZ