Złożenie relacji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tyrla
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 14 lut 2011, 16:09
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Złożenie relacji

Post autor: tyrla »

P = {<1,1>, <1,2>, <1,3>, <2,2>, <2,3>, <3,3>}
R = {<1,3>, <3,1>}
Dla relacji P i R określonych na zbiorze {1,2,3} wyznacz złożenie relacji S=P\(\cdot\)R
Dla relacji P, R i S określ czy są zwrotne, symetryczne, przechodnie, antysymetryczne oraz spójne.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

W relacji R nie ma liczby 2. To pomyłka, czy tak było? Może było <2,2>?
tyrla
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 14 lut 2011, 16:09
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: tyrla »

Tak jest jak napisałem :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tym gorzej dla zadania. Relacje nie są określone na zbiorze {1,2,3}. Reszta jest milczeniem.
ODPOWIEDZ