Ciągi

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tyrla
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 14 lut 2011, 16:09
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Ciągi

Post autor: tyrla »

Wypisz 5 pierwszych wyrazów ciągu:
a1 = 3
a2 = -1
an = 2an-1 – an-2 dla n>2
Udowodnij indukcyjnie postać zwartą ciągu:
an = –4n + 7
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(a_n=-4n+7\\
a_1=-4 \cdot 1+7=3\\
a_2=-4 \cdot 2+7=-1\\
a_{n-1}=-4(n-1)+7=-4n+11\\
a_{n-2}=-4(n-2)+7=-4n+15\\
a_n=-4n+7\\
L=a_n=2a_{n-1}-a_{n-2}=2(-4n+11)-(-4n+15)=-8n+22+4n-15=-4n+7=P\\
c.n.d\)
ODPOWIEDZ