Ile jest liczb podzielnych

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rafalski_4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 05 gru 2016, 21:15
Podziękowania: 20 razy

Ile jest liczb podzielnych

Post autor: rafalski_4 »

Witam
Mam takie zadanie:
Ile jest liczb podzielnych przez 4, 5 lub 6 w zakresie 1-1000

\(⌊ \frac{1000}{4} ⌋ + ⌊ \frac{1000}{5} ⌋ + ⌊ \frac{1000}{6} ⌋ - ⌊ \frac{1000}{20} ⌋ - ⌊ \frac{1000}{24} ⌋ - ⌊ \frac{1000}{30} ⌋ + ⌊ \frac{1000}{120} ⌋=500\)


Jednak wynik powinien być 466. Czy błąd jest w moim rozwiązaniu czy w odpowiedzi?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ile jest liczb podzielnych

Post autor: kerajs »

\(⌊ \frac{1000}{4} ⌋ + ⌊ \frac{1000}{5} ⌋ + ⌊ \frac{1000}{6} ⌋ - ⌊ \frac{1000}{20} ⌋ - ⌊ \frac{1000}{12} ⌋ - ⌊ \frac{1000}{30} ⌋ + ⌊ \frac{1000}{60} ⌋=...\)
rafalski_4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 05 gru 2016, 21:15
Podziękowania: 20 razy

Post autor: rafalski_4 »

Dzięki wielkie, ale dlaczego 60 a nie 120?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Najmniejsza wspólna wielokrotność liczb 4 i 6 to 12, a nie 24.
Najmniejsza wspólna wielokrotność liczb 4, 5 i 6 to 60, a nie 120.
ODPOWIEDZ