1.Udowodnić twierdzenie dla każdej wartości n przez indukcje matematyczna
(2n+1)+(2n+3)+(2n+5)+...+(4n-1)=3n\(^2\)
2. Znaleźć największy współczynnik w rozwinięciu wyrażania (a+b+c)\(^{10}\)
3. Sprawdzić czy równość jest prawdziwa czy falszywa (2n)!=O(n!)
4.Znalezc funkcje tworząca dla ciągu F(n), znając funkcje tworząca ciągu f(n)
F(n) = f(n+1),n=0,1,2...
Zadania pomocy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
ad 4.
Niech \(\varphi(x)= \sum_{n=0}^{ \infty }f(n)x^n\) będzie funkcją tworzącą ciągu \(f(n)\).
\(\Phi(x)= \sum_{n=0}^{ \infty }F(n)x^n= \sum_{n=0}^{ \infty }f(n+1)x^n= \sum_{n=1}^{ \infty } f(n)x^{n-1}= \frac{1}{x} \sum_{n=1}^{ \infty } f(n)x^{n}\)
Zatem \(\Phi(x)= \frac{1}{x} \left( \sum_{n=0}^{ \infty } f(n)x^{n} -f(0)\right)= \frac{\varphi(x)-f(0)}{x}\)
ad 3. Co oznacza u ciebie symbol O(n!)?
ad 2. Nie mam pomysłu
ad 1.
dla n=1: \(2 \cdot 1+1=3=3 \cdot 1^2\) - twierdzenie jest prawdziwe
Załóżmy prawdziwość dla n, czyli zakładamy, że \((2n+1)+(2n+3)+\ldots+(4n-1)=3n^2\)
Dla n+1, twierdzenie ma postać: \((2n+3)+(2n+5)+\ldots+(4n+3)=2(n+1)^2\) i to trzeba udowodnić.
Niech \(\varphi(x)= \sum_{n=0}^{ \infty }f(n)x^n\) będzie funkcją tworzącą ciągu \(f(n)\).
\(\Phi(x)= \sum_{n=0}^{ \infty }F(n)x^n= \sum_{n=0}^{ \infty }f(n+1)x^n= \sum_{n=1}^{ \infty } f(n)x^{n-1}= \frac{1}{x} \sum_{n=1}^{ \infty } f(n)x^{n}\)
Zatem \(\Phi(x)= \frac{1}{x} \left( \sum_{n=0}^{ \infty } f(n)x^{n} -f(0)\right)= \frac{\varphi(x)-f(0)}{x}\)
ad 3. Co oznacza u ciebie symbol O(n!)?
ad 2. Nie mam pomysłu
ad 1.
dla n=1: \(2 \cdot 1+1=3=3 \cdot 1^2\) - twierdzenie jest prawdziwe
Załóżmy prawdziwość dla n, czyli zakładamy, że \((2n+1)+(2n+3)+\ldots+(4n-1)=3n^2\)
Dla n+1, twierdzenie ma postać: \((2n+3)+(2n+5)+\ldots+(4n+3)=2(n+1)^2\) i to trzeba udowodnić.
- \((2n+3)+(2n+5)+\ldots+(4n+3)= \\=
\left[(2n+1)+(2n+3)+\ldots+(4n-1) \right] -(2n+1)+(4n+1)+(4n+3)=\\
= 3n^2-2n-1+4n+1+4n+3=3n^2+6n+3=3(n^2+2n+1)=3(n+1)^2\)
C.N.D.